A világítás és a fényforrások elhelyezésének alapszabályai

A helység funkciójától, építészeti adottságaitól és a személyes igényektől függ az, hogy milyen minőségű és mennyiségű fényt kell előállítani.

Bejárat:
A bejárat és az előszoba az első pontja a lakásnak, amit a belépők meglátnak. Érdemes olyan megoldást alkalmazni ezen helységekben, amellyel tágítható a tér. Ilyen megoldás lehet a mennyezet és a falak derítése az oldalfalakra szerelt indirekt világítással.

Nappali:
Kiemelten fontos a nappali megvilágítása, hiszen sokféle tevékenységet végzünk itt. A nappaliban decentralizálni kell a világítást a különböző helyeken elhelyezett álló és asztali lámpákkal. (A lehető legrosszabb megoldás, ha csak egy a szoba közepére belógatott csillár világítja meg a szobát.) Természetesen a csillár használata is indokolt, de ne csak az legyen. Alacsony belmagasságú helységben ne lelógó, hanem a plafonhoz simuló lámpatestet alkalmazzunk. Helyi világításhoz célszerű állítható fejű és karú állólámpákat választani. Külön figyelmet igényel a tévénézés. Soha ne tévézzünk teljesen sötétben, mert a fényes képernyő és a sötét háttér közötti kontraszt erősen igénybe veszi a szemünket. Tompított világítást alkalmazzunk, hogy a lámpa fénye ne tükröződjön a TV-ben.